Omdat studenten over het algemeen met goedkopere spullen reizen, goedkoper onderdak boeken en doorgaans een betere lichamelijke conditie hebben en minder snel last hebben van fysieke klachten dan ouderen, vormen studenten voor verzekeraars een relatief klein risico. Daarom kunnen de verzekeringsmaatschappijen de premies voor een reisverzekering voor studenten laag houden.
Kortlopende of langlopende reisverzekering
Een kortlopende reisverzekering voor studenten is een goede keuze als je minder dan 21 dagen – aaneengesloten of verspreid over een heel jaar – naar het buitenland gaat. Ga je langer of vaker voor studie of voor je plezier op reis, dan is een langlopende reisverzekering gunstiger. Dit komt omdat de premies per dag voor een kortlopende reisverzekering hoger zijn dan die voor een langlopende reisverzekering. Het voordeel van een langlopende verzekering is ook dat je er dan een heel jaar geen omkijken naar hebt en ook geldt als je bijvoorbeeld gewoon een dagje naar Duitsland of België gaat. Een langlopende reisverzekering wordt overigens ook wel doorlopende reisverzekering genoemd.
Risico’s zelf goed inschatten
Probeer bij het afsluiten van een studentenreisverzekering goed in te schatten wat de risico’s zijn voor jou. Vaak is de basisdekking al voldoende, maar de ene reis is de andere niet en daar moet je bij het kiezen van een reisverzekering rekening mee houden. Ga je bijvoorbeeld op stedentrip of bezoek je een festival, dan loop je wat meer kans dat je spullen kwijtraken of beschadigen. Doe in zo’n geval altijd aangifte bij de lokale politie, je verzekeringsmaatschappij zal daar waarschijnlijk om vragen als je een vergoeding voor de onkosten wilt claimen. Ga je op wintersport of ga je een andere sport doen waarbij je wat meer risico loopt op een ongeval, zorg dan dat de medische kosten goed verzekerd zijn.