Er zijn verschillende bedrijven die hulp bieden bij het terugkrijgen van gemaakte kosten wanneer een vlucht met het vliegtuig is vertraagd. Wanneer een vlucht meer dan 3 uur is vertraagd heeft men hier doorgaans recht op. Voor veel mensen is het onduidelijk welke weg ze hiervoor moeten bewandelen. Daarnaast weten veel gedupeerde niet precies wat hun rechten zijn. Daardoor blijkt vaak dat zij niet altijd krijgen waar zij recht op hebben. Deze diensten worden de laatste tijd ook steeds meer verlegd naar consumenten die problemen hebben met het claimen van hun rechten bij financiƫle diensten, zoals creditcard en kredieten en sinds kort ook reisverzekeringen.
Nog geen directe bijstand, alleen informatievoorziening
De eerste toetreder EUClaim gaat consumenten vooralsnog eerst alleen informeren. Dat doet zij middels een app waarbij rechten kunnen worden opgevraagd wanneer een vlucht vertraagd is, bagage niet aankomt of er iets anders met de luchtvaartmaatschappij is misgegaan. De app heet Miss Lancey en het is de bedoeling dat wanneer dit een succes is EUClaim ook consumenten echt bij gaat staan bij hun strijd om hun rechten te claimen bij reisverzekeraars.
No cure no pay
Het verdienmodel van EUClaim is een afdracht van een kwart van de vergoeding die reisverzekeraars of luchtvaartmaatschappijen uitkeren. Dit betekent dat zij er belang bij hebben om hun klanten zo goed mogelijk bij te staan. Immers, alleen bij een succesvolle claim verdienen zij 25% van de uitgekeerde vergoeding. Dat zal dan automatisch in mindering worden gebracht waardoor de consument er geen omkijken naar heeft. Uit de praktijk blijkt dat het aantal vertraagde bagage hoger is dan het aantal vertraagde vluchten, waardoor het de verwachting is dat in de toekomst meerderde bedrijven dergelijke ondersteunende diensten aan gaan bieden.